söndag 31 mars 2013

Citronglass

Idag bjuder jag på ett smaskigt, lättlagat recept på Citronglass. Extra smaskig och rolig blir den om du  serverar den i urgröpta citronskal. Lite jobbigare blir det såklart, men väldigt uppskattat.
1.Börja med att skära av en tunn skiva av citronen våd sidan där skaftet på citronen suttit. Då kan du ställa citronen på högkant.
 Skär sedan med en liten vass kniv, av toppen på skalet. Vi valde att likna citronen vid ett ägg, då vi bjöd på efterrätten till påsk, så vi sicksackade av toppen.
 Gröp sedan ur citronen med hjälp av kniv och sked. Det svider lite på händerna men jag har läst någonstans att det är bra för huden med citronsaft...
 Eftersom vi ska fylla citronerna med glass ställde vi dem på en bricka i muffinsformar, då rinner inte glassen rakt igenom de citroner som inte håller tätt. 
Nu blandar du till glassen, detta recept är lagom till fyra stycken citroner.
2 ägggulor (spara äggvitorna till att göra maränger eller makroner)
1 1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 msk citronsaft som du sparat från de urgröpta citronerna

Vispa ihop ingredienserna med elvisp till en krämig smet. vi gjorde den så fast att den gick att spritsa ner i citronerna. Sedan skjuts in i frysen. Locken kan du spara i kylen under frysningen.

Det tar ett par timmar för glassen att stelna. Vill du kan du ju göra flerdubbel sats och låta vara infrusna och ta upp vid tillfälle.

Ta upp citronerna en halvtimme innan servering. Servera med färska bär och en en makron.
Mums!

torsdag 21 mars 2013

DIY Vimplar i papper

hemma 009

För att göra vimplar i papper behöver du:

  • Papper, här används presentpapper av kraftigare kvalitet och scrapbook-ark.
  • Sax
  • Snöre
  • Lim

1.Klipp ut pappersromber i önskad storlek. När jag sedan vek den urklippta biten blev den ca 5 centimeter bred och 6 centimeter hög. Du bestämmer själv hur många du vill göra och om du vill blanda olika mönster och färger.

hemma 011

2. När du känner att du har tillräckligt många romber utklippta, viker du dem och snyggar till dem. Vimplarna ska vara lika snygga på fram som på baksidan.

hemma 010

3. Mät upp snöre så långt som du vill ha din vimpelrad. Här använder jag bomullsgarn. Vik nu pappersvimplarna över snöret och limma ihop triangeln mot sig själv. Tryck till en stund och se till så att snöret hamnar längst upp i basen av triangeln. Sätt vimplarna så långt ifrån varandra som du tycker blir snyggt. Jag har ca 8-10cm mellan mina små vimplar.

hemma 003

4. Klart! Häng upp dina vimplar där du tycker de passar. Jag har använt mina som en slags hyllbård. Varför inte piffa till en gardin eller göra färgglada vimplar till påskfesten.

Lycka till! Cilla

fredag 8 mars 2013

Gjuta i betong

I dag tänkte jag berätta om hur du kan gjuta fina bokstäver i betong. När du ska sätta igång behöver du: 
  • en bokstavsmall-om det nu är en bokstav du ska gjuta-vi köpte våra på Panduro.
  • Betong eller cement. Kan köpas i större mängd på en bygghandel eller i mindre mängd (då dyrare) på Panduro.
  • Vatten
  • Ev grus om du ska blanda din betong själv. Beskrivning står på förpackningen du köper.
  • En vass kniv


1. Skär först upp pappbokstaven så att du får en form. Tejpa eventuellt ihop hörn och skarvar med maskeringstejp så att det blir mjuka övergångar.Detta hindrar även betongen från att läcka ut.


 2. Nu ska din bokstavsmall se ut så här. Se bild ovan.


3. Blanda ihop betongen enligt förpackningens instruktion. Tänk på att detta är kladdigt. Du ska dessutom undvika få betongen på dina händer eftersom det torkar ut huden.

4. Börja fylla i formen. Skaka formen med jämna mellanrum så att det inte bildas luftfickor i betongen. Då kan den spricka.

5. Ludvig använde en murslev för att lätt hälla i betong. Du kan ta en slev eller något annat. Tänk på att tvätta sleven direkt efter du är klar, annars bränner betongen fast.

6. Nu har vi fyllt upp bokstäverna till kanten och skakat ordentligt. Eftersom betong är tungt och formarna av papp bågnar sidorna och de stöttade vi upp med hjälp av olika saker. 
Sedan är det bara att vänta. Till barnens stora besvikelse tar det ganska så lång tid. Men jag ville vara riktigt säker innan jag tog bort formen. Det är ju inte så kul om bokstaven går i sönder.

7. Efter att vi tagit bort pappformen ser bokstaven ut så här. Du kan skrapa bort eventuell extra betong med en kniv du inte är så rädd om. 

8. Färdigt! Nu pryder barnens bokstäver fönstret i köket och en annan bokstav står som bokstöd i bokhyllan.

Lycka till! Cilla med hjälp av Ludvig och Ronja